tiistai 25. helmikuuta 2020

Organismi -teoksen synty kuvina

Allaoleva kuvasarja kertoo 2018 kesällä syntyneen puuveistos-installaation syntytarinan alkutyövaiheista valmiiksi teokseksi.

Harvensin aluksi mökin takapihan kuusikkoa ja sahasin muutaman kuusen kiekoiksi. Yhteensä kiekkoja tuli noin 1000 kappaletta ja tämä aiheutti työmäärään suunnittelua. Yksi työvaihe piti harkita tarkoin ennalta ja laskea myös työn kestoa. Kokanaisuudessaan työn valmistumiseen kului noin kuukauden verran aikaa. Puukiekot kuivasin ja kyllästin polttokäsittelyllä sekä pellavaöljyllä. Maalaamiseen käytin öljyvärejä ja oikean värisävyn aikaansaamiseksi jokainen kiekko tuli lopulta värjättyä noin kolmeen kertaan. Maalausta varten rakensin pressukatoksen sade/aurinkosuojaksi. Kesä 2018 oli kuuma, joten katoksen luoma varjo tuli tarpeeseen.

Teoksen inspiraationa toimi itseäni kiehtovat luonnon monimuotoiset rakenteet.
Työskennellessä huomaa usein tekevänsä luonnon monimuotoisuudesta vain karkeita hahmotelmia. Tavallisen puun oksiston variaatioiden rinnalla mikä tahansa ihmiskäsien tuotos kalpenee.

Teoksesta syntyi lopulta värillisten puukiekkojen muodostama orgaaninen installaatio. Installaatio varioituu tarvittaessa erilaisiksi muodostelmiksi, jotka yhdessä ympäristönsä kanssa luovat erilaisia merkityksiä.
Itseäni huvittaa ajatus siitä, että teos on itsenäinen elävä olento, joka matkustaa paikasta toiseen ja asettuu aina uudella tavalla paikkaansa. Minä toimin teokselle siis vain kuljettajana.

Tällä hetkellä teos on talviunilla säilytyslaatikossa, mutta muuttaa ensi kesäksi Turun linnaan Jööti ry:n ryhmänäyttelyyn osallistuen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti